sunnuntai 26. elokuuta 2007

Epätoivoinen lapasentekijä Desperate mitten knitter

Liityin tässä kuussa ( vai oliko se jo edellisessä) mukaan lapasvaihtoon ja joku aika sitten hankin tarkoitusta varten kirjankin. Alkuviikosta loin silmukat ja keskiviikkona lääkäriä ja kuvausta odotellessa (yllättävän kauan sainkin odotella) neuloin vartta. Eilen jatkoin siitä mihin lääkärissä jäin, muutaman kerroksen jälkeen päätin tehdä mittauksia ja kas kummaa, lapanen olisi ollut sopiva pingismailalle. Laskin tiheyden ja totesin sen oikeaksi, mutta lapanen oli silti suurempi kuin ohjeen mukaan pitäisi tulla. Eipä sitten auttanut muu kuin aloittaa uusi lapanen pienemmillä puikoilla.

I joined in Finnish Mitten Swap this month (or previous) and I bought a book of mittens to get some ideas of knitting them. At the beginning of the week I casted on stitches and I knitted cuff while I waited to see a doctor on Wednesday. Yesterday I continued my mitten knitting; after few rounds I did some measuring and found out that mitten would fit to a pingpong paddle. I checked the gauge and it was ok. So I started a new mitten with smaller needles.

Illan sitä sitten neuloin ja saatuani peukalokiilan valmiiksi totesin, että saan molemmat käteni mahtumaan lapaseen. Vaihtoparillani on kyllä suurempi käsi kuin minulla, mutta ei sentään noin suurin. Laskin taas tiheyden ja siinä ei edelleenkään ollut mitään vikaa. Sitten päätin, etten ainakaan tuolla ohjeella lapasta tee, sillä se ei tule onnistumaan ellen vaihda ohjeen worsted weight-lankaa fingering weight-langaksi (olin sen toki jo vaihtanut ohuempaan, sillä ajattelin ettei lapasiin voi käyttää paksua lankaa ja luoda 72 silmukkaa). En ole perehtynyt kaikkiin kirjan ohjeisiin kovin tarkasti, mutta pieni epäilys niiden toimivuudesta on tullut, kun ei kirjassa ole yhtään kuvaa lapasista käytössä. Onko kukaan muu ostanut Folk Mittens-kirjaa ja onnistunut lapasissa kirjan ohjeiden mukaan vai olenko minä vain kyvytön lapasenkutoja?

I knitted it all evening and when I got thumb gore ready I realized that both of my hands could fit in it. My swap pair has bigger hands than I do but I think that it isn't that big. I checked gauge again and still there was nothing wrong with it. Then I decided not to knit with this pattern because I'm not going to get good results if I'm not changing recommended worsted weight yarn to a fingering weight yarn ( I have already changed it to a sport weight yarn because I think you can't knit mittens with worsted weight yarn and cast 72 stitches). I haven't read all the patterns in the book very carefully but I have some doubt about them because all photos are taken from mittens only no hands involved. Has someone else finished any patterns of this Folk Mittens book or am I just unable to knit any mittens at all?

6 kommenttia:

Marja V kirjoitti...

Tein juuri sukat Sisusta lapaskuviolla soveltaen. Sukissa oli 72s ja 3mm puikot. Lapasiin saisi olla vielä ohuempi lanka ja todella pienet puikot, jotta 72s saa sopivat. Tuosta Folk Mittens -kirjasta minulla ei ole kokemusta. Voisit testata koon mittaamalla käden ympäryksen ja laskemalla tiheydestä, miten iso lapasesta tulisi ja vertaamalla mittoja.

Hanna kirjoitti...

Kirjan tiheyden perusteella lapasen ympäryksestä tulisi noin 23 senttiä (tavoite on nelisen senttiä vähemmän). Ohjeessa kuitenkin lukee, että lapasesta tulee pienempi eli ympärys noin 21 senttiä. Mitenhän tuo on mahdollista?

Ohuesta langasta tuo voisi minustakin onnistua, mutta tänäänpä ei sitten ollut lankakauppa auki joten en päässyt ostamaan uutta lankaa, tuon paksumman (Smart) tilalle. Pitää miettiä, josko vielä yritän tuota mallia vai luovutanko ja teen suosiolla toisenlaiset lapaset.

Hyvä juttu, että aloitin ajoissa, enkä ihan viimeisenä mahdollisena päivänä. Olisi nimittäin ollut itku lähellä.

villasukka kirjoitti...

Tuosta samaisesta opuksesta minäkin etsin mallia... mutta loppujen lopuksi otin kuitenkin vain inspiraatiota ja peukalokiilan ohjeen. Jostain syystä ensimmäinen peukalo (tulin tähän koneelle tarkistamaan spostista parin peukalon pituutta) näyttää jotenkin kummalliselta sivulle sojottajalta. Mutta kyllä istuu käteen.... Pitää miettiä voiko näitä lähettää...

zeska kirjoitti...

Olisikohan tuo 21 senttiä tarkoitettu käden ympärys? Itse käytän aika myötäileviä lapasia mutta jos ohjeessa on ajateltu että kirjoneulekintaat saavat olla löysät... Tuo 72 silmukkaa on kyllä paljon smartin paksuisesta langasta, kun siitä käytän sukkiinkin yleensä suunnilleen 48 (toki vähän enemmän jos neulon peltisukkia, mutta yleensä en).

Memmu kirjoitti...

Hei, pitää välissä käydä täällä kurkkimassa :) Huh, kuulostaapa kamalan työläältä. Yritä kuitenkin olla ottamatta paineita, kyllä se siitä vielä lutviutuu. Toivottavasti et joudu tekemään enää turhaa työtä. Vaikka mikäs minä olen sanomaan, nimim. hikoilen ihan tarpeeksi omien lapasien kanssa.

Maijamirjjami kirjoitti...

Kuulostaapa kummalta ohjeelta; 72 s ja worsted weight! Tossahan pitäis käyttää jotain pitsilankaa ja puolentoista millin puikkoja, että saisi naiselle eikä jättiläiselle sopivan kokoiset hanskat. Onnea rojektiin!

 
design by suckmylolly.com